Boka
gratis
hembesök
Beställ
gratis
broschyr
Kontakta vår
kundtjänst
020-290 500
Kostnadsfritt

Vårmässan i Milano är ett säkert vårtecken för köks- eller möbelbranschen, sannolikt vårt finaste forum för inspiration, idéer, teknologi och innovation. Här är intrycken tydliga även för vad vi kommer se i våra skandinaviska kök inom några år. Närmast för oss på HärjedalsKök är naturligtvis att titta på ytskikt, strukturer, färger för köksluckor. Men naturligtvis också idéer för förvaring och inte minst hur färg- och materialval komponeras ihop när det gäller köksluckan mot kökets bänk- och arbetsytor.

Men bortsett från att vi hann springa igenom några av möbelhallar med de pråliga, glittriga kristallkronorna, guld i alla former som man alltid ser i Italien och tänker är mer för kungar och slott än oss vanliga dödliga. Så var nästan kopplingen mot projektet vi gjorde med studenterna på Designhögkolan för några år sedan det mest slående.

Minns redovisningarna vars inriktning skulle vara ”Compact Living” men mest kom att handla om applikationer för matlagning, interaktiva lösningar, köksskåp som själva sorterade avfall och att allt var väldigt mycket kopplat till växter och odlingar. Jag blev lite överraskad. Men nu är vi där. Åtminstone om vi får tro FTK, Technology for the Kitchen 2018, som för mig blev den stora behållningen av årets köksmässa. Samsung pratade om ”Smart Life Recipe”och ”Bring Kitchens to Life”, Bosch om hur man ”Keeps healthy food fresh up to 3 times longer”.

Själv fick jag skäll för jag försökte trycka på en pekskärm för att få upp ett recept som projicerades på stänkpanelen istället för att prata med applikationen. Tekniken exploderar, även i köket och den gör det för ett hälsosammare liv. Vi ska laga mer mat själva. Så studenterna på Umeå Institute of Design hade förstås järnkoll. Framtiden spishällar är inte längre bara induktion och integrerade fläktar, de kommunicerar.

Gladast och mest utstickande på vårmässan i Milano var Italienska SMEG, som kanske är bäst på att förena teknik med stil, som bortsett från de kylskåpen i fronten på gamla fiat 500, visade kylskåp och spisar i samarbete med DOLCE & GABBANA. Där kan vi snacka om att sticka ut.Så vad tar vi på HärjedalsKök med oss hem? Kanske inte så mycket som påverkar vårt sortiment på kort sikt. Det är inte lika mycket vitt som visas längre, utan sobra naturfärger och mycket som går i olika grå toner. De ljusa pastellfärgerna finns där, främst i blå och gröna toner. Arbetsytor och bänkskivor är i praktiska material. En ny rostfri diskbänk är helt rätt och en gammal går definitivt inte av för hackor. Var rädd om den. För köksluckornas del kommer sannolikt de släta, målade ytorna utmanas mer de närmsta åren. Trästrukturer och ojämna strukturer kommer sannolikt synas allt mer. Kanske betong och rostfritt också.

Totalt sett förstärks känslan av att köket är hemmet viktigaste rum. Vi kommer laga mer och nyttigare mat hemma, umgås mer och absolut vilja känna att vi har det fint omkring oss. Vi kommer att vilja konsumera smartare och byta luckor och lådor kommer med all sannolikhet bli ännu mer uppskattat.

Mattias Forsman
Marknadschef på HärjedalsKök