Boka
gratis
hembesök
Beställ
gratis
broschyr
Kontakta vårt
kundcenter
020-290 500
Kostnadsfritt

Enligt statistik kastas nästan hälften av all världens mat bort – hemskt men sant! I ett hushåll kan tusentals kronor alltså sparas varje år med bättre planering och miljövänligare attityd. Vi kan alla göra vår del för att minska matsvinnet och vara matsmartare.

Den första möjligheten finns redan i matbutiken. Försök att alltid handla med en inköpslista eller en klar idé över vad som behövs och vad som redan finns där hemma. När man handlar hungrig blir det lättare att köpa något som sedan måste kastas bort. Lär hela familjen vid matbordet att hellre ta mindre mat på en gång än att ha för mycket på tallriken. Miljön tackar då man hellre tar en till portion och inte kastar någonting alls.

En bra idé är att ha en ”plockmiddag” några gånger i veckan och äta matrester eller laga någon ny maträtt av resterna. Då har man en möjlighet att vara riktigt nyskapande. Laga pannkakor eller baka tunnbröd med resten av potatismoset i smeten. Skrumpna grönsaker går jättebra till en wok, risotto eller paj. Frukter som börjar bli gamla ger en smakrik smoothie. Dessutom är pyttipanna och omelett två klassiker vid varje plockmåltid.

Frysen är varje matsvinnsminskares bästa vän. Frys in maten som annars skulle stanna kvar för länge i kylskåpet. Även färska kryddor förvaras med fördel i frysen, när du sen vill använda de till matlagningen tar det bara några sekunder för kryddorna att tina upp.

Ta med hela familjen i detta gemensamma projekt, spara pengar och få ett bättre miljösamvete.

Miljösmart, praktiskt och plånboksvänligt – som ditt HärjedalsKök!