Boka
gratis
hembesök
Beställ
gratis
broschyr
Kontakta vårt
kundcenter
020-290 500
Kostnadsfritt

Belysningen är en viktig del av köksrenovering och efteråt för livet i köket. Att laga mat, äta, studera, spela, vad som helst du än vill göra i köket, blir mycket enklare med anpassad belysning. Man kan dela köksbelysningen i tre olika delar – allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsljus. Här har vi samlat några viktiga saker att tänka på då du planerar stämningen du vill skapa i ditt nya kök.
 
Tänk vilken typ av allmänbelysning ni vill ha. Försök gärna att skaffa så flexibla belysningslösningar som möjligt så att köket känns användarvänligt året runt. Färgen på allmänbelysning skapar hela känslan i köket så tänk igenom om du vill ha varm vit eller kallare färgtemperatur. Med genomtänkta val kan du påverka känslan av rymd i köket.
 
Innan man börjar med processen gäller det att bestämma vilken typ av funktionsbelysning just ditt kök behöver, lista alla ställen där speciellt riktad belysning behövs. När man tänker på hur livet i köket fungerar, har bra planerad belysning en viktig roll. Köksbänkarna och spisen är ytor där man brukar laga mest mat, och självklart behövs det också mycket ljus runt köksbordet. Vill du använda spotlights eller större ljuskällor med riktat ljus över de viktiga ytorna? Spotlights i vitrinskåp i ditt HärjedalsKök är en smakfull detalj som framhäver till exempel dina vinglas och andra finare saker. Mer ställen med bra belysning betyder mer möjligheter och flexibilitet i köket.
 
Glöm inte att ta en titt på hållbara lösningar som finns på marknaden. LED-lampor är effektiva samt energisnåla. Att välja LED kommer att spara er pengar på lång sikt då det kan minska energiförbrukningen med upp till 90% jämfört med vanliga glödlampor – och även miljön tackar. De är oftare mer estetiska en vanliga ljusrör, och utvecklar inte någon värme. Tänk med omsorg om du vill ha dina lampor i varmare eller lite kallare sken, beroende på stämningen du vill skapa i ditt kök.
 
Det finns även många alternativ för ljusstyrkan. Så kallade dimmers gör det enkelt för dig att förändra kökets atmosfär och känsla enligt situationen – är det dags att göra läxor eller ha en romantisk middag, du kan då anpassa belysningen! Ljuskällor behövs alltså inte bara för ljuset utan även deras design är en viktig del av dekoration som lyfter ditt köks stämning.
 
Kombinera funktioner som krävs med den estetiska sidan och skapa ett stämningsfullt kök.